Hikoiluttaa – Kaikki mitä sinun tulisi tietää hikoilusta

Nihkeät kädet ja hikiläikät kainaloissa eivät ole vain hermoilevien teinien kiusa. Kesäkuumalla itse kukin saattaa kärsiä ihon kosteudesta, vaikka hikoilu onkin aivan luonnollista.

hikoilu

Torju hikilaikut kesäkuumalla

Hikoilu on luonnollista. Itse asiassa se on elintärkeää. Hikoilu nimittäin säätelee elimistön lämpötilaa ja estää kehoasi ylikuumenemasta. Yksilöllistä sen sijaan on hien määrä. Siihen vaikuttavat monen muun ohella päivän kunto, liikunnan määrä, hormonit ja mahdollinen lääkitys.

Tiesitkö, että stressin aiheuttama hiki tuntuu usein kylmältä ja kihoaa kasvoille, kainaloihin, kämmeniin ja jalkateriin? Ylikuumenemista ehkäisevä hikoilu tuntuu sitä vastoin koko kehossa.

Vaikka hikoilu on aivan luonnollista, moni kärsii kainalolaikuistaan. Ahdistus vain kasvaa, jos joutuu pelkäämään hien hajua. Onneksi hikoilun vähentämiseen on monta hyvää keinoa.

Hyvä hygienia

Ikävä haju johtuu hiestä, joka on jäänyt iholle. Sitä torjut parhaiten hyvällä hygienialla. Muista, että haju tarttuu myös vaatteisiin. Siksi on tärkeää vaihtaa alusvaatteet ja sukat päivittäin. Varmista, että myös päällimmäiset vaatteet ovat puhtaita ja tuuletettu raikkaiksi.

Deodorantti

Deodorantit ja antiperspirantit torjuvat tehokkaasti hienhajua. Tiedätkö, mikä ero niillä on? Deodorantti vaikuttaa suoraan hajuun muttei hien muodostukseen. Antiperspirantti puolestaan vähentää hien määrää.

Jos sinulla on herkkä ihotyyppi, valitse mieto ja ihoystävällinen antiperspirantti, jossa ei ole lainkaan hajusteita.

Suosi puuvillaa

Kainalolaikut piinaavat vähemmän, jos vältät tiukkoja vaatteita ja suosit väljästi istuvia malleja. Hajut imeytyvät hanakasti synteettisiin materiaaleihin mutta eivät puuvillaan. Ota huomioon vaatteiden värikin. Mustasta, valkoisesta ja vaaleista väreistä kosteus ei erotu kovinkaan hyvin, toisin kun räikeistä väreistä.

Hiki voi virrata lämpötilasta huolimatta

Hikoilu voi aiheuttaa mielipahaa lämpötilasta riippumatta. Voimakkaasti maustettu ruoka, alkoholi, kofeiini ja stressi voivat kiihdyttää hienmuodostusta. Siihen vaikuttavat myös jotkin sairaudet ja lääkitykset. Hikoilussa on myös ripaus perinnöllisyyttä: etenkin kämmenten ja jalkojen hikoilu voi johtua tällaisesta syystä.

Jos kärsit epänormaalista hikoilusta, käy juttelemassa huolestasi lääkärin kanssa. Veri- ja virtsakokeilla voidaan selvittää, onko taustalla jokin terveysseikka, kuten matala verensokeri tai vilkastunut aineenvaihdunta.